Sjuttioplussare tränar lungorna i Coronatider

Hon stoppar noga in allt vitt hår i mössan. Inga vita hårtestar får synas, därför drar hon ner mössan med kattögonen från Nordens Ark långt ner i pannan. Den rosa dunjackan blir bra till de svarta åtsittande sportbyxorna. 

Innan nycklarna kommer fram tar hon på sig de svarta läderhandskarna. Inte förrän hon känt på den låsta dörren fem gånger tar hon på sig RayBan glasögonen, öppnar ytterdörren och spejar ut på gatan. Nej det ser normalt ut förutom ett yngre par i 40-årsåldern med en unge i vagnen och en på en trehjuling. 

De behöver i alla fall inte känna dåligt samvete för att de är ute på gatan – i det fria!

Hon känner ett styng av dåligt samvete. Ja det gör hon faktiskt, men bara lite – sådär.

För det är så här att en sjuttioplussare ska hålla sig inne, inte gå ut. 

En sjuttiplussare ska inte bara tänka på sin egen hälsa utan också på att inte belasta sjukvården. 

En sjuttiplussare bör nu verkligen ta sitt samhällsansvar. 

Så här i Coronatider.  

Att de där sjuttiplussarna inte kan skärpa sig!Någon gång!  

Herregud måste de vara rebeller HELA livet?!  

Tänk hur samhället skulle se ut om alla sjuttioplussare skulle springer omkring ute på gatorna som de ville!

Neej en ansvarstagande sjuttioplussare ska ta in maten i papperspåsen som lämnats utanför dörren som någon vänlig  yngre medmänniska ställt där. 

Betalningen ska swishas om nu sjuttioplussaren har swish? För vi lever ju i ett kontantlöst samhälle!  

Sedan ska sjuttioplussaren leva resten av sitt liv nersjunken i en fåtölj framför TV:n medan kroppen förtvinar och paniken stiger i den allt mer skröpliga kroppen.  

Sjuttioplussaren ska matas med inslag om att alla snart kommer att dö och världen gå under. Ja det är verkligen inget att skoja om.

Då och då visar  nyhetsprogrammen bilder från Åre där alla drar ner i backarna och går på After Ski. De som på grund av sin ålder går fria från Coronan. 

Förresten är inte det rasistiskt och kränkande att kalla en pandemi för Corona, ett öl från Mexico?

Det är ju en del som nu tar illa vid sig av att pandemierna på 50 och 70 -talen kallades för  Asiaten och Hongkong. 

Nu är den sjuttioplussande Damen ute på gatan. Hennes mål är att träna lungorna.  Därför går hon med snabba steg- hon måste synas ung och spänstig, mot den första backen. Det finns många backar och till och med  berg i Göteborg.  

Bra för den som vill träna lungorna.

När hon flåsande tagit sig uppför och nedför berg , fortfarande med kattmössan på kommer hon ner till vildskogen med bäcken. Här andas hon djupare och drar in luften långt ner i lungorna. 

Vitsippsknopparna är i färd med att öppna sig och koltrastarnas gula näbbar skymtar då och då bland de bruna höstlöven.

Hon kramar ett träd, lägger kinden mot den grova barken och ser upp mot den blå vårhimlen. Inga flygplan så långt ögat kan nå. 

Där ute i naturen. Ja hon kallar det för NATUREN, inte klimatet eller miljön för då tänker hon bara på politik och det har hon faktiskt ingen lust att tänka på just nu. 

Ja här ute i naturen är hon stark, just nu. 

Där hon står lutad mot stammen till det höga, starka trädet tänker hon på vad den nära vännen, krigsfotografen en gång frågade henne: 

”Vet du vilka det var som var de verkliga hjältarna under Bosnienkriget ? Mormödrarna och farmödrarna. Det var de som vågade hämta mat och vatten till sina barn och barnbarn. Det var mormödrarna och farmödrarna som vågade ge sig ut på gatorna där krypskyttarna satt gömda på taken. Varför ? För att dessa kvinnor var inte rädda för att offra sina liv.”

Så nu, tänker den sjuttioplussande damen, gäller det att hålla sig så frisk som möjligt. 

Det måste ju vara bättre att göra det genom att träna sina lungor ute i i den fria naturen. 

Inte nog med det. Naturen hjälper henne att hålla paniken stången i Coronatider. 

Var och en sin egen lyckas smed.  

Helene Bergman 

Swish 123 220 79 75

 

10 Kommentarer
 1. Anna Roland
  Anna Roland says:

  Vilken bra text med dess reflexioner kring tillvaron för oss sjuttioplussare just nu. Men det finns ingen som sagt att vi inte får gå ut, så där hade din hjältinna missat nåt. Själv har jag hund och går ut fyra-fem gånger om dagen. Håller mig hemma annars, beställer mat med hemleverans och saknar möjligheten att träffa några jag tycker om. Osäkerheten framöver känns nästan värst. Hur länge ska detta pågå? Såg nu att i Italien som hade ca 450 dödsfall på ett dygn för några dagar sedan har haft 800 detta dygn. Och vi är fortfarande på den uppåtlutande delen av kurvan. Önskar oss alla gott humör och frisk luft i dessa tider!

 2. Lotta
  Lotta says:

  Det är väl ändå bättre att man varnar riskgrupperna (det är ju inget förbud) än som här, i Spanien, låser in alla oavsett ålder. Här får vi inte gå ut parvis, inte ens till affären. Vi, (nästan) 70+ are har väl tillräcklig pondus att platta till var och en som mopsar över våra promenader. (Men Guarda Civil mopsar man inte med så det är bara att boka flyg till Sverige)

  • Torsten
   Torsten says:

   Finns nog inget flyg att boka längre. Svenska ambassaden har ett erbjudande idag på priset 5.000—8.000 kronor perversion för ett flyg till Sverige OM de får ihop tillräckligt många betalande.

   Jag stannar t v på lilla La Gomera. Ön är helt isolerad från omvärlden. Inga flyg och färjan från Teneriffa till San Sebastian La Gomera måste man ha särskilda skäl för att få komma ombord.
   Torsten Thunberg

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] Läs resten av Helene Bergmans text. […]

Kommentering är stängd.