Carina Hägg Affären

16 februari 2023

Carina Häggs (S) varning för islamism innebar att hon utsattes för förtalskampanj

2013 väljs Omar Mustafa, ordförande för Islamiska Förbundet i Sverige, IFiS, in i Stockholms Arbetarkommuns styrelse. Carina Hägg, socialdemokrat och även medlem i utrikesutskottet regerar skarpt. Hon skriver en debattartikel på Newsmill med rubriken: ”Partiernas flathet mot fundamentalisterna beror på röstmaximering.” Detta blir början till slutet i den politiska karriären för den socialdemokratiska kvinnliga toppolitikern Carina Hägg.

Helene Bergman, research & text. Caroline Thelning, redigering & layout.

Kärringbloggen är helt beroende av läsarnas ekonomiska bidrag.

Swisha 123 22 07 975 eller PG 62 42 09-3

Tidigare har Nalin Baksi (Pekgul) rensats bort av samma orsak. Några år senare ska också Ann-Sofie, Soffan, Hermansson, f d socialdemokratiskt kommunalråd i Göteborg rensas ut av samma orsak – kritik mot den extremistiska fundamentalismen.

Vad var då anledningen till att just Carina Hägg reagerade? Hon hade lärt känna Omar Mustafa i Broderskapsrörelsen, Socialdemokraternas kristna rörelse, där båda var medlemmar. Omar Mustafa som är en drivande islamist, grundade också Hjärta, troende socialdemokrater. Han var också med att ombilda Broderskapsrörelsen till Socialdemokrater för Tro och Solidaritet och därmed försvann också den direkt kristna anknytningen.

”När han talade med socialdemokrater var han en person och när han talade ute i förorten var han en annan.”

Omar Mustafa spelade ett dubbelspel

Carina berättar: ”Jag visste vem Omar Mustafa var och vilka värderingar han hade. Socialdemokraternas ideologi går inte att förena med politisk islam. Han spelade ett dubbelspel och hade dubbla agendor. När han talade med socialdemokrater var han en person och när han talade ute i förorten var han en annan. Jag hade ju själv sett hur han agerade.” Som ordförande för IFiS (med anknytning till Muslimska Brödraskapet) hade Omar Mustafa också bjudit in antisemiter och homofober som föredragshållare. Men Stockholms Arbetarkommun lyssnade inte på Carina. Trots protester valde socialdemokraterna in Omar Mustafa i styrelsen för Arbetarkommunen.

”Argumentet var att visst kan man vara religiös och ändå vara med i socialdemokraterna. Nej, säger jag, inte om man gjort religion till politik och vill förändra samhället inifrån de etablerade politiska partierna. Inte om man står för Muslimska Brödraskapets ideologi där målet är att skapa ett kalifat med sharialagar.”

Carina Hägg lyckades stoppa Omar Mustafa

Men Socialdemokraterna nöjde sig inte med att ha Omar Mustafa i Arbetarkommunen. Man ville även att han skulle väljas in i Socialdemokraternas partistyrelse. Det högsta beslutande organet. Så blev det också. Omar Mustafa valdes in som suppleant i partistyrelsen. Där satt han i en vecka mellan 7 – 13 april 2013. Efter en mediestorm och debatt avgick han. Carina Hägg (S), blev den första högre socialdemokraten som krävde att Omar Mustafa skulle avgå ur partistyrelsen: ”Han bör lämna sina uppdrag. Det är inte förenligt att stå för de värderingarna och samtidigt finnas på ledande positioner i vårt parti.”

Carina lyckades stoppa Omar Mustafas entrism (infiltration) i den högsta partiledningen. Men Carina var inte ensam i sin kritik. Veronica Palm, ordförande i Stockholms arbetarkommun tvingades till slut uppmana Mustafa att lämna partistyrelsen. Skälet var, enligt Veronica Palm, att Omar Mustafa inte kunde ta avstånd från saker han gjort under sitt ordförandeskap för Islamiska Förbundet. ”Och han kunde inte heller lova att inte göra om det,” sa Veronica Palm till Ekot 2013.

”Att stå upp för Mustafa Omar blev en karriärväg inom det socialdemokratiska partiet.”

Trots att Omar Mustafa tvingats att avgå, var det ändå många socialdemokrater som stöttade honom och gav honom andra tunga poster. Att stå upp för Mustafa Omar blev en karriärväg inom det socialdemokratiska partiet. Men vad partiet inte ville ha var en tung kritiker av islamismen. Det innebar att partiet ville göra sig av med Carina Hägg. Med andra ord rensa ut henne från partiet och man lyckades!

En förtalskampanj startade och namnlistor med namn från Carinas egna partikamrater samlades in där man tog ställning för Omar Mustafa och mot Carina Hägg. Kampanjen var så hård och grym att Carina stundtals var rädd för sitt eget liv.

Läs Carina Häggs egen berättelse i kommande artikel.

//Helene Bergman

[rpost]
Kärringbloggens innehåll är grundlagsskyddat. Kommentarsfältet inkluderas inte. Du som kommenterar är därför ansvarig för det du skriver.
1 svara

Kommentering är stängd.