Yttrande – och kvinnofrihet eller censur och religiöst kvinnoförtryck. Nr: Sju

Obs! Om Soffan artiklarna stängs ner från sociala medier!

Kom ihåg adressen till Kärringbloggen:

www.karringbloggen.se 

Soffan Rättegången:

Bejublad turné för Burka Songs 2.0 åren 2017 och 2018.

Trots att ”ingen lyssnar”.

Hon heter Fateme Gosheh och berättar för mig: 
”Jag kom in i salongen med min tavla som är en protest mot burkor. Jag frågade om jag fick vara med och debattera burkatvånget. Jag nekades och föstes sedan ut av vakterna. Arrangörerna pratar om yttrandefrihet, men de slängde ut mig! För de accepterar inte oliktänkande.”
Foto: Helene Bergman

 

”Vi blir inte lyssnade på”, är mantrat som Maimuna Abdullahi, Fatima Doubakil, Muslimska Mänskliga Rättighetskommittén, MMRK, och kretsen kring dem, gång på gång upprepar. Trots det lyckades filmen Burka Songs 2.0 med efterföljande partiska samtal, där Fatima Doubakil medverkade, genomföra en bejublad turné under åren 2017 och 2018 i Göteborg. Vid minst 13 tillfällen, på olika ställen i staden, visades filmen med efterföljande samtal.

Men när ett av arrangemangen ställdes in i mars 2018 av Göteborgs Stad med anledning av att Fatima Doubakil, MMRK, fanns i panelen då bröt helvetet loss. Ett helvete som slutade med att Ann- Sofie, Soffan, Hermansson, f d s-kommunalråd i Göteborg åtalades i en enskild rättegång av Maimuna och Fatima. Soffan som tidigare nämnts friades dock i Tingsrätten. Men nu har de två MMRK-kvinnorna överklagat. Och vi väntar alla på att målet ska komma upp i Hovrätten för Västra Sverige.   

Filmens regissör Hanna Högstedt uttalade sig i GP, efter det att Göteborgs Stad ställt in arrangemanget på Blå Stället i Angered i mars 2018. Hon menade att det var onödigt att någon motståndare till slöjan bjöds in till det efterföljande samtalet efter filmen. Nej, enligt Hanna Högstedt, är det viktigare att det filmen fokuserar på; nämligen vem som kan tala för vem och vem som anses trovärdig får stå oemotsagd. Hanna Högstedt och Fatima Doubakil ville ha sitt fördjupande samtal ifred när de samtalar kring rasistiska strukturer, vithetsprivilegier och islamofobi:

”så det blir helt felriktat att komma och kräva att en motståndare till slöjan bjuds in. Att arrangemanget ställs in på grund av högröstade kritiker som inte har sett filmen belyser snarare de strukturer vi pratar om, vem som blir lyssnad till, ” anser Hanna Högstedt.

Soffan däremot skriver bland annat på sin privata blogg @soffangbg:

”I veckan beslutades att nästa Burka Songs 2.0 ställs in. Det var den enda rimliga slutsatsen.”

Soffan fortsätter lite längre ner i sin bloggtext: 

”Att dalta med extremister är bland det farligaste man kan göra. De historiska erfarenheterna skrämmer. Därför måste det demokratiska samhället – genom Göteborgs Stad och många andra aktörer – ha kraften att stå emot. Demokratin måste fullt ut kunna försvara sig mot antidemokratin. 

På Göteborgs Stads värdegrund finns det ingen plats för extremister. Tvärtom finns det ett blankt nej till extremism. Svårare än så är det faktiskt inte.”

Men GPs kulturchef Björn Werner håller inte alls med Soffan. Han tycker visst att Burka Songs 2.0 med efterföljande partiska samtal ska få äga rum på Blå Stället, i Angered. Han ställer frågan om det bara är en norm som ska gälla och som kulturen fogligt ska rätta sig efter och så drar han upp SD- kortet och insinuerar att Ann- Sofie Hermansson är som SD.

Burka Songs 2.0 turné 2017 

Filmen Burka Songs 2.0 hade premiär på Göteborg Filmfestival i januari 2017. 

”Sedan visas den också på bland annat den tyska dokumentärfestivalen Dok Leipzig och på Gerlesborgsskolan i Bohuslän, ” skriver GP.

Den 18 oktober 2017 visas den på Stadsbiblioteket, med efterföljande partiska samtal.

Samma höst den 22 november  2017 visas Burka Songs 2.0 också på scenkonstscenen Atalante, som är en konstnärsdriven scen.

Hösten 2017 besöker Hanna Högstedt, regissör för Burka Songs 2.0 ett antal gymnasieskolor i Göteborg. Hon har fått 21 000 kronor av kommunala medel för att prata om filmen, när hon besöker bland annat Hvitfeldtska gymnasiet och Göteborgs Folkhögskola. Det är Göteborgs Konsthall som engagerat henne i sin uppsökande lektionsverksamhet på gymnasieskolorna. Göteborgs Konsthall är en del av Göteborgs Stads Kulturförvaltning.

Burka Songs 2.0 turné 2018

När Göteborgs Stad beslutar sig för att ställa in engagemanget på Blå Stället i förorten Angered 14 mars 2018, vrids debatten, inte minst av GPs kulturchef  Björn Werner, på ett sätt som om detta var första och enda gången filmen Burka Songs 2.0 med efterföljande partiska panelsamtal skulle äga rum. Nu mobiliseras också motståndet mot Göteborgs Stad och Soffan.

Göteborgs Litteraturhus/Folkteatern

16 april upplåter Göteborgs Litteraturhus, som får kommunala bidrag, sin lokal till ”En Extremt Allsidig Kväll” där visningen av Burka Songs 2.0 med efterföljande partisk paneldebatt ingår. Medarrangörer är:

Aktivt medborgarskap, Forum för dekoloniala feminister, Göteborgs Poesifestival och Kvinnofolkhögskolan.

Men snart blir den lokalen för liten och arrangemanget flyttas till Folkteatern vid Olof Palmes Plats istället. Där finns fler platser, men några fler förköpsbiljetter säljs inte. Evenemanget är dessutom gratis och det bjuds på mat! 

Jag befann mig tillsammans med många andra utanför Folkteatern 16 april 2018. Vi tror vi ska bli insläppta till  ”En extremt allsidig kväll” Det kommer vi aldrig att bli. Men medan vi står och väntar öppnas plötsligt entrédörren från insidan. En kvinna kommer ut med snabba steg. Under armen bär hon en stor tavla. Så snart hon sätter ner foten på utsidan stängs dörren snabbt bakom henne. Vilsen blir hon stående, men tar sedan några steg för att ställa ner sin tavla mot en vägg. Hon drar undan det vita skynket som skyler tavlan. Den föreställer en naken kvinna innesluten i en svart gallerförsedd burka, som hon öppnat på vid gavel. Mot den svarta burkan pekar minareter som granater eller jättestora penisar. 

Jag blir nyfiken och går fram till konstnären. Frågar om jag får ta en bild och göra en kort intervju: 

 ”Visst,” säger hon och ställer sig bredvid sin stora lutande tavla. Efter det att jag tagit bilden säger hon med upprörd röst att hon blivit mer eller mindre utkastad av arrangörerna till visningen av Burka Songs 2.0. Hon heter Fateme Gosheh och berättar för mig: 

”Jag kom in i salongen med min tavla som är en protest mot burkor. Jag frågade om jag fick vara med och debattera burkatvånget. Jag nekades och föstes sedan ut av vakterna. Arrangörerna pratar om yttrandefrihet, men de slängde ut mig! För de accepterar inte oliktänkande.” I samma veva då 2018 var Fateme Gosheh också aktuell med sin animerade film Kari, om det dubbelliv muslimska kvinnor tvingas leva. Filmen visades just då på Folkets Bio.

Inne på Folkteatern är det absolut fullsatt, läser jag senare i GP, som i en stort uppslagen artikel, redogör för vad som hände under En extremt allsidig kväll:

”Författare, poeter, filmregissörer och dj:s hade bjudits in för att på olika sätt lyfta filmens tema kring vilka röster som  egentligen får höras i vårt offentliga rum,” skriver GP.

Filmfrukost/Frilagret

4 maj 2018 är regissör Hanna Högstedt och socionomen Maimuna Abdullahi inbjudna till FilmFrukost på Kafe Frilaget. 

Hanna och Maimuna ska prata om projektet Burks Songs 2.0.

Frilagret ingår i Göteborgs Stads kulturförvaltning och drivs av enheten Ung Kultur.

Reclaim Pride

Sommaren 2018 är lugn fram till helgen den 18/19 augusti. Då visar Reclaim Pride filmen Burka Songs 2.0 med efterföljande samtal på kulturhuset Fängelset. Det drivs med stöd av Göteborgs Stad. Staden har uppmanat arrangörerna att ställa in det efterföljande samtalet. Till SVT Nyheter säger Lotta Sjöberg, sektorchef för Kultur och Fritid att det inte handlade om ett förbud att visa filmen, inte heller om att stoppa panelsamtalet. Förbudet handlade endast om en persons medverkan:

”Beslutet togs på grund av att det rör sig om en person, som vi bedömer aktivt inte tar ställning i linje med Göteborgs Stads värdegrund.” 

Men arrangörerna till Reclaim Pride struntar i Göteborgs Stads uppmaningar och genomför samtalet ändå. En av arrangörerna av Reclaim Pride Sam Bergman skriver i ett pressmeddelande som citeras i GP: 

”Att stoppa samtalet med Fatima Doubakil handlar om ”islamofobiska fördomar.” 

24 September 2018 åtalas Ann- Sofie, Soffan, Hermansson för grovt förtal med hatbrottsmotiv vid Tingsrätten i Göteborg. Det är Maimuna Abdullahi och Fatima Doubakil som i ett enskilt åtal, åtalat Soffan.

Världskulturmuseet

Fem dagar senare, lördag 29 september framträder Fatima Doubakil och Maimuna Abdullahi på det statligt finansierade Världskulturmuseet i Göteborg. De talar under rubriken: 

”En märklig känsla – Ett samtal om rasism och Drömmar.

Mölndal

27 oktober 2018 är det filmvisning av Burka Songs 2.0 och samtal med Hanna Högstedt på festivalen Konstkollektivet i Kvarnbyn i Mölndal. Fatima Doubakil nämns inte längre i sammanhanget. Filmvisningen sker i samarbete och med stöd av förutom Konstkollektivet även Mölndals stad, Studieförbundet Vuxenskolan och Kultur Ungdom. 

 Konsthallen i Göteborg

Ett halvår efter det att Soffan åtalats av Maimuna och Fatima, öppnar återigen Konsthallen i Göteborg, på skattebetalarnas bekostnad, sina portar för Burka Songs 2.0. Det sker den 16 mars 2019. Rättegången har ännu inte varit och dom har ännu inte fallit.

Under rubriken Favoritextremisterna ( ett citat taget från ett av Soffans blogginlägg!) välkomnas publiken till en dag med rundabordsamtal på Göteborgs Konsthall. Konsthallen skriver i inbjudan bland annat:

”Ett år efter att Hanna Högstedts film och samtalsprojekt Burka Songs 2.0 skapade het debatt i Göteborg arbetar Högstedt med ett nytt konstprojekt: Favoritextremisterna.”I projektet Favoritextremisterna undrar Hanna Högstedt på vilka grunder muslimska och rasifierade röster som kritiserar makten pekas ut som extremister? Göteborgs Konsthall skriver:

”Hur används begreppet extremist idag? Vem äger berättelsen? Hur påverkar det medborgarna, kulturen och vilka som kan ta plats där? Hur kan vi bygga allianser och solidaritet för en mer jämlik stad där fler röster får höras,”

Värd för Rundabordssamtalet är America Vera – Zavala, dramatiker, debattör, författare och konstnärlig ledare på Botkyrka Community Teater&Dans. Hon har tidigare, åtskilliga gånger, gjort sig till tolk för åsikten att muslimer är förtryckta och inte får komma fram i det offentliga samtalet. Den linjen håller också Maimuna Abdullahi och Fatima Doubakil under rättegången i Tingsrätten i Göteborg. De ikläder sig offerrollen. En offerroll som ingår i hela strategin av förtryckt minoritet under Sveriges ” raslagar.” Samtidigt förnekar de kategoriskt i förhören att de är offentliga personer och att de därför ska tåla politisk kritik. Istället framställer de Soffan som en brutal politiker som vill förtrycka en minoritet på grund av deras tro och ursprung.  

 

Helene Bergman, journalist

Carina Hägg, reseracher 

 

I nästa artikel här på Kärringbloggen:

Medias roll i konflikten mellan Burka Songs 2.0 och Förortens Grupp8. Konflikten mellan två samhällssystem i Sverige, där kvinnors sexliv spelar huvudrollen.

OBS! Sprid och dela för – Kvinnofriheten, Jämställdheten och Demokratin. 

Till min journalistkollega. Om du använder mitt material förutsätter jag att du anger Kärringbloggen som källa!

Kärringbloggen tar gärna emot gåvor! 

Swish 123 22 07 975