Mormors mandelmusslor fattigdomens lyx på julafton
När jag bakar mina mandelmusslor julen 2024 minns jag min mormor Hulda. Jag och mina kusiner och deras föräldrar firade alltid julafton hos min mormor och morfar. De bodde i en kåk med utedass på gården. Huset låg i Johanneberg, där Krokslätts studenthem nu ligger på toppen av ett av bergen i Göteborg.
Alla gåvor till Kärringbloggen
mottages tacksamt!
Swisha till 123 220 79 75
Granen var klädd. Men det var en speciell gran. Morfar David Emanuel, hade gått till julgransförsäljaren på julaftons morgon. Där hade han samlat ihop överblivna grankvistar. När han kom hem borrade han hål i en lång stör och klistrade sedan in grankvistarna i hålen. Min morfar var snickarmästare och konstnär. Vi satt alla runt det stora ekbordet, ett bord som följt mig under hela mitt liv, och som morfar snickrat. Här satt vi när julklapparna delades ut. Alla julklappspapper slängdes under bordet för att sedan fint vikas ihop av mormor. Alla snören togs också tillvara. När det var dags att dricka kaffe flyttade hela släkten in i finrummet. Mormor kom in bärandes på en bricka full med mandelmusslor, fyllda med grädde och hjortonsylt. Det var julens lyx.
Mandelmusslor som julkakor har en lång historia i Sverige. Den kan spåras tillbaka till 1800-talet. De blev populära då, eftersom bakverket innehåller mandel och socker, som betraktades som exklusiva eftersom ingredienserna var dyra och svåra att få tag på. Att mandelmusslor blivit en del av jultraditionen hänger ihop med deras lyxiga status och att julen har/ är en högtid då man ägnar särskild tid och omsorg om bakning och matlagning.
Så nu har jag följt traditionen och bakar mandelmusslor till mina barn och barnbarn till jul. Det har jag förresten gjort i många år, och varje gång tänker jag på min mormor Hulda.
God Jul önskar Kärringbloggen sina läsare.
Helene Bergman
Underbara minnen 🙂
God Jul och Gott Nytt År
Tack!