Polisens kapitulation: När journalister misshandlas och rättsstaten backar
På tisdagen stod en man åtalad för misshandel av en journalist under en propalestinsk demonstration i oktober 2024 i Göteborg. Men rättegången i tingsrätten blottlade något större än ett enskilt övergrepp: Polisens passivitet i det avgörande ögonblicket – och ett demokratiskt svek. Jag satt i rättssalen, men har också själv som journalist bevittnat polisens senfärdighet, ibland passivitet och arrogans mot journalister. Jag är inte ensam.
Kärringbloggen behöver stöd, stort som litet!
Swisha , 100 kr, 200 kr, 500 kr eller valfri summa till
123 220 79 75
En rättegång som bekräftade det vi redan visste.
Det är inte första gången det händer – och det lär inte bli den sista. En journalist misshandlas. Polisen ingriper inte där och då. Och när ärendet till slut når rättssalen månader senare, visar det sig att inga gripanden skedde i direkt anslutning till brottet. Allt hänger på bildbevis. Den åtalade – en man från Syrien som bott i Sverige i tio år – förnekar allt. Men det som slog mig mest i rättssalen var inte förnekandet. Det var hur Göteborgspolisens passivitet i det avgörande ögonblicket bekräftades.
I Nordstan, – ett av landets största affärscentrum – tilläts en s k allmän sammankomst, störa allmänheten under drygt sju timmar i juni 2024. Tio butiker fick stänga. Demonstranterna började medvetet blockera passager för allmänheten. Polisen ”hjälpte” demonstranterna genom att hålla nödutgångarna fria. Polisen kommunicerade på svenska via Nordstans högtalarsystem, men ignorerades av demonstranterna som slagit upp ett tält och skanderade de numera välkända propalestinska slagorden samtidigt som de slog på trummor. Polisen frågade demonstranterna hur länge de skulle hålla på? Och fick till svar:
” Vi ska vara kvar här tillsvidare!”
Först vid 21.30-tiden lyftes demonstranterna bort – och lagfördes. Men då var såväl skadan och polisens signal klar: Det allmänna rummet är inte längre skyddat.
Sex poliser – 300 demonstranter – en knäckt näsa.
Vid demonstrationen utmed Avenyn som stannade på Kungstorget- där journalisten misshandlades och fick näsbenet knäckt – fanns sex poliser på plats. Journalisten som tidigare upplevt hot och våld, hade med sig två egna livvakter. Trots det blev han angripen. När ett försök gjordes att gripa en person som dragit i journalistens kläder, stoppades ingripandet av en insatschef (PIC) Motiveringen? Det kunde uppstå ”upprörd stämning” bland demonstranterna från tältlägret på Vasaplatsen – även kallad ”Gazaplatsen.” Ett namn som insatschefen själv anammat.
Polisens senfärdighet slår tillbaka – på demokratin
Det här handlar inte längre om en enskild demonstration. Inte om en ensam journalist med brutet näsben. Det handlar om ett system där polisen – kanske av rädsla, kanske av politisk försiktighet – tvekar att upprätthålla lagen när det gäller vissa grupper eller laddade situationer.
När journalister – vars uppdrag är att bevaka, dokumentera och informera – tvingas anlita privata livvakter i Sverige år 2024, då har något brustit på riktigt! Och när polisen hellre backar än griper då riskerar vi att förlora det som kallas ett öppet samhället.
Att demonstranterna till slut avlägsnades och lagfördes är en sen reaktion – inte en ursäkt. Skadorna var redan skedda. Misshandeln var redan ett faktum. Och när ingen grips på plats blir rättegången en gissningslek, där bildbevis och minnesluckor får väga tyngre än lagens tydliga uppdrag: att skydda både ordning och yttrandefrihet.
En kall front mot det fria ordet.
Jag har själv varit ögonvittne till polisens arrogans mot oss journalister. Jag har känt kylan, nonchalansen – och tystnaden. Flera andra journalister har drabbats. Men ingen ansvarig verkar ställas till svars.
För oss som fortfarande tror på demokratin, är det inte bara oroande – det är skandalöst.
Helene Bergman
Swish 123 220 79 75