KVINNOKAMP 2.0

KULTURKROCKEN

Reportage om herrskap och tjänstefolk i en muslimsk familj

Läsaromdömen

”När vi pratar om kulturkrockar menar vi vanligtvis hur individer med annan bakgrund kämpar för att integreras i det svenska samhället. I boken Kulturkrocken, reportage om herrskap och tjänstefolk i en muslimsk familj, är perspektivet det motsatta. Författaren Helene Bergman beskriver en periodvis klaustrofobisk upplevelse inifrån den familj hon bodde hos i Bangladesh. Egen utgivning. Jag läste med visst obehag. Detta är ingen feelgood! Men en ärligt berättad historia som förtjänar läsning.” Ann-Sofie ”Soffan” Hermansson

”Helene Bergmans bok kulturkrocken liknar ingen annan bok bland den moderna litteraturen i Sverige idag. Med nyfikenhet, värme och sunt ifrågasättande skildras insidan av en verklighet som finns så nära oss svenskar men som vi vet så lite om. Spännande, intressant och lärorik.”  David Aldman

Från Sveriges horisont ligger Bangladesh i skuggan bakom Indien. Det är inte många västerlänningar i Dhaka skriver också Bergman. Hon reser från folkhem till militärkupp. En västerländsk feminist möter som inneboende i en familj, tro och traditionella föreställningar, klass- och könskrockar. Kvinnor som maktlösa över sina egna liv hänvisas till tristess och att härska över hembiträden. Därtill en bangladeshisk alkoholist och ovälkomna inviter. Men hon flyr, för hon kan flyga. Carina Hägg

Beskrivning

Jag är inlåst i en bur. Det var min första tanke den morgonen jag verkligen insåg var jag befann mig. Jag var en psykisk och kulturell fånge. Mina medfångar var Sofia och de fyra hembiträdena. Vi var alla fångar på grund av vårt kön. Inte ens jag som västerländsk frigjord kvinna gick fri. Kulturen överskuggade allt.

Jag hade kommit hit för att skriva en bok om hur västvärlden utnyttjar tredje världens kvinnor och barn för medicinska experiment. Detta var mitt tredje besök i Bangladesh. Men det blev istället ett reportage i bokform om herrskap och tjänstefolk i en muslimsk familj. Av en ödets nyck fick jag privilegiet att under två månader leva vardagsliv tillsammans med en välbärgad, patriarkal storfamilj. En familj som bodde i ett fashionabelt kvarter i miljonstaden Dhaka. Under den här tiden lärde jag mig att manövrera i en kultur så främmande från min egen. Men jag upptäckte också att under den kulturella fernissan bär vi på samma mänskliga känslor oavsett om vi kommer från Sverige eller Bangladesh.

Helene Bergman skolades in i journalistiken på Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning i Torgny Segerstedts anda på 1970-talet. Hon har arbetat som reporter, producent, programledare och nyhetschef på lokaltidningar, lokalradion och Sveriges Radio. Helene Bergman har stundtals bott och frilansrapporterat från Bangladesh, Zimbabwe och Turkiet. Reportageboken Kulturkrocken (PDF) är en egenutgivning.

Tidigare utgivningar av Helene Bergman
Med svärtad ögonskugga, en feministisk memoar, 2013 (Beijbom Books).
Förortens grupp 8, 2000-talets kvinnokamp, 2017 (Beijbom Books).
Den politiska rättegången, kampen om yttrandefriheten, 2021 (Vulkan).

Pris 100 kr

Swisha till 123 22 079 75

Skriv ”Bok” och din mailadress i Meddelandefältet så mailar jag reportaget som PDF. Tack Helene Bergman. PS! Kolla din skräppost om den inte kommit fram!

Kärringbloggens innehåll är grundlagsskyddat. Kommentarsfältet inkluderas inte. Du som kommenterar är därför ansvarig för det du skriver.
2 Kommentarer

Kommentering är stängd.